Техничка опременост

Список на обезбедена опрема за изведување стручна настава

 • 70 лаптопи; 6 видеобимови; 2 графоскопи; 8 принтери; 1 фотокопир; 5 скенери; 6 сервери; видео надзор; 1 CISCO рутер; 1 CISCO Firewall; 5 CISCO Switch; 2 Access  Point; безжичен интернет пристап во целиот објект;
 • Прирачници 
 • Аудио визуелан опрема
 • 30 Светлосни микроскопи
 • Електронски микроскоп
 • Фантоми од морфо, функционална и топографска анатомија:

Introductory Brain Model, 2 part

Brain Section Model with Medial and Sagittal Cuts

Classic Tooth Model Series, 5 models

Lower Incisor, 2 part

Lower Canine, 2 part

Lower Single-Root Pre-Molar

Lower Twin-Root Molar showing cavities, 2 part

Upper Triple-Root Molar, 3 part

Giant Dental Care Model, 3 times life size

3B MICROanatomy™ Tongue

Dentition Development

Half Lower Jaw, 3 times full-size, 6 part

Dental disease, magnified 2 times, 21 parts

Tongue Model, 2.5 times life size, 4 part

Adult Dentures

Milk Dentures

Half Lower Jaw, 3 times full-size, 11 part

Advanced Half Lower Jaw with 8 diseased teeth, 19 part

Upper Twin-Root Molar with Cavities , 2 part

Upper Incisor, 2 part

Showcase "Construction site: tooth with nerve"

Showcase "Construction site: tooth with nerve"

Teeth Model Activity Set

Dental Morphology Series, 7 part, 10 times life size - English

Digestive System, 2 part

3B MICROanatomy™ Tongue

Larynx Model, 2 part

Nose Model with Paranasal Sinuses, 5 part

Ossicle Model | 20 times life size

Ear Model, 3 times life size, 4 part

Eye, 5 times full-size, 6 part

Female Pelvis, 2 part

Male pelvis with ligaments, vessels, nerves, pelvic floor and organs, 7-parts

Skull with Facial Muscles

Asian Deluxe Head with Neck, 4 part

Median Section of the Head

Head Musculature additionally with Blood Vessels

Head Musculature additionally with Nerves

Heart with Bypass, 2 times life size, 4 part

Hollow Foot (Pes Cavus)

Normal Foot

Flat Foot (Pes Planus)

Elbow Joint with Removable Muscles, 8 parts

Knee Joint with Removable Muscles, 12 part

Functional Shoulder Joint

Functional Hip Joint

Functional Knee Joint

Functional Elbow Joint

Mini Hip Joint with cross-section

Mini Knee Joint with cross section

Mini Shoulder Joint with cross-section

Femoral Fracture and Hip Osteoarthritis

Hip Joint with Removable Muscles, 7 part

Pulmonary Lobule with Surrounding Blood Vessels

1/2 Life-Size Complete Dual Sex Muscle Model, 33-part

Muscle Arm, 6 part, 3/4 Life Size

Muscle Leg, 9 part, 3/4 Life Size

Nervous System, 1/2 life size

7th Month Fetus

Mini Skeleton - Shorty - mounted on a base

Skeleton Model - Stan

Disarticulated Half Human Skeleton, wire mounted hand and foot

Skin Section, 70 times full-size

Human Skull Model on Cervical Spine, 4 part

Numbered Human Classic Skull Model, 3 part

Classic Human Skull Model, with Opened Lower Jaw, 3 part

Classic Human Skull Model with Opened Lower Jaw, 3 part, painted

Deluxe Human Demonstration Dental Skull Model, 10 part

BONElike™ Human Skull Model, Half Transparent & Half Bony- Complete withBrain and Vertebrae

Classic Flexible Spine Model with Ribs and Femur Heads

Cervical Spinal Column

Thoracic Spinal Column

Lumbar Spinal Column

Human Skull Model on Cervical Spine, 4 part

Classic Unisex Torso, 10-part

Classic Unisex Torso with Open Back, 21-part

Anatomical Charts and Posters (they need one piece of each one that you have)

 

 • Препарати за препознавање на нормалните, физиолошките, хистолошките, патофизиолошките и патолошките морфо-функционални карактеристики на сите органи и ткива кои се од неопходно значење 

 

Список на специфична опрема за образовниот профил забен техничар: 

 • Фантоми од морфо, функционална и топографска анатомија 
 • Дентален фантом HB880 – 15
 • Student’s stool - 15
 • Маса за техника со 2 работни места AX-JT6 – 2
 • Маса за техника со 2 работни места EM-LT6 – 2
 • Автоклав со вакуум 23 литри SS23B-1 – 1
 • Автоклав со вакуум 17 литри SS17B-3 – 1
 • Хелио апарат со полнач – 6
 • Пескара за полирање – 1
 • Безмаслен компресор – 6
 • Пакерка за инструменти – 1
 • Сув стабилизатор 18 литри – 1
 • Апарат за подмачкување – 1
 • Техничка маса двојна – 2
 • Подвижни работни маси - 22
 • Виталион – 4
 • Апекс локатор – 1
 • Држачи за чаши – 22
 • Дентален ентериер - 8
 • ORTHOPHOS XG3D – 1
 • Treathment center TENEO – 1
 • Treathment center INTEGO PRO – 1
 • Treathment center INTEGO INNOVATION – 3
 • Treathment center INTEGO ADVANCE – 13
 • Treathment center INTEGO – 4
 • Сет Sirona T4 – 4
 • Turbine T2 – 15
 • Coupling – 15
 • Contra Angle T2 – 15
 • Strainght handpiece – 3
 • Doctor’s stool - 22
 • SIROLASER – 1
 • Mobile HELIODENT intraoral X-ray – 1
 • CAT – CAM – 1
 • Стерилизатори за стерилизација на насадни инструменти – 2
 • Барабани за тупфери – 22
 • Штендери за борери – 22
 • Штендер за ватер-ролна – 22
 • Сет за дезинфициенси – 22
 • Прегледи – 100
 • Лед светилка за операциона сала – 1
 • Ламби за полимеризација – 10
 • UV светло за стерилизација – 50
 • Сет за реанимација со кислородна боца – 1
 • Орман со медикаменти за анафилактичен шок – 6
 • Сет инструменти за хируршка интервенција – 5
 • Апарати за брза стерилизација – 3

 

Список на специфична опрема за образовниот профил козметички техничар:

 • Фантоми од морфо, функционална и топографска анатомија 
 • Кревети за дерматолошки и козметички третмани - 7
 • Столици за маникир и педикир со масажери - 2
 • Козметички апарат со три функции на третирање - 2
 • Пилинг апарат - 2
 • Ултразвучен апарат - 2
 • Апарат за детектирање на типови на кожа - 2 
 • Комплетен мултимедијален програм за надградба на нокти - 2 
 • Комплетен мултимедијален програм за маникир и нега на нокти - 2  
 • Сетови за професионален маникир O.P.I. 
 • Сетови за професионална шминка Kryolan 
 • Комплетен сет за nail art – 2
 • Комплетен сет за депилација и епилација – 2
 • Медицински ултразвучен апарат за специјално третирање на лице - 2  
 • UV ламби - 2
 • Комплетен сет за Permanent make-up and tattoo - 2
 • Ласер (Multi – Application Laser System)
 • 8 – канален за медицинска и козметичка лимфна дренажа - 1
 • Стерилизатори – 2
 • Масичка за одлагање на инструмент – 6
 • Вазодилататори – 3
 • Озонер – 2
 • Дијамантски сет за микродермоабразија – 1
 • Апарат за биостимулација – 2
 • Барабани за одлагање и стерилизација – 4
 • Машина за перење и сушење – 1
 • Креми за медицински и козметолошки третмани Yves Rocher
 • Креми за медицински и козметолошки третмани Vichy

 

Список на специфична опрема за образовниот профил физиотерапевтски техничар:

 • Кревети за физиотерапевтски третмани - 10 
 • Електричен и хидрауличен терапевтски кревет – 1
 • Медио  Ласер комби - 1
 • 3 – канален медио пулсар за магнетско третирање – 1
 • Магнето пулсар за нискофреквентна магнетна терапија во обрач со лежење – 1
 • Медио тенс мини - 2
 • Мултисистем 4/220 Еко – 1
 • Апарат со вакумско прицврстување на електродите (Медио вак) – 1
 • Апарт за физикална терапија со ултразвучна фреквенција (Медио соно) – 1
 • Апарат со нискофреквентни и среднофреквентни динамички струи (Медио мулти) – 1
 • Апарат за функционална магнетна стимуација (Тесла стим) – 1
 • UV лампи – 2
 • UV стерилизатор – 1
 • Барабани за одлагање и стерилизација - 4